Say no way to an off day!

zondag, juli 24, 2016


De bovenstaande foto heb ik niet zelf gemaakt.

Iedereen heeft weleens last van een baaldag. Eergisteren was ik bijvoorbeeld niet te genieten. Alles ging mis en uiteindelijk werd ik daar behoorlijk chagrijnig van. Ik kon zelfs geen lach meer op mijn gezicht toveren. Op dat soort momenten vind ik het dan ook moeilijk om positief te blijven. De verleiding is opeens veel groter om elke situatie negatief te benaderen. Gelukkig weet ik ook dat het niet de oplossing is voor mijn problemen. Met behulp van de volgende tips kan je de situatie ook veel beter onder controle houden. 

 • Meestal ontstaat een baaldag door een vervelend probleem. Probeer daarom eens te kijken naar een oplossing. De opluchting is erg groot als blijkt dat de situatie niet zo ingewikkeld in elkaar zit. Het analyseren van een probleem kan een hoop inzicht geven. 
 • Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar familieleden en vrienden. Het schiet namelijk niet op om gevoelens op te kroppen. Het is veel beter om er eens over te praten. Misschien kunnen zij zelfs een handig advies geven. Geen zin in een gesprek? Wees niet bang om dat aan te geven. Zij zullen je oprechtheid meer waarderen dan een grote mond vanuit het niets. 
 • Het heeft geen effect om in een neerwaartse spiraal te blijven hangen. Probeer daarom om zoveel mogelijk te relativeren. Praten kan daarbij al goed helpen, evenals afleiding zoeken. Denk daarbij aan het lezen van een goed boek of het kijken van een leuke film. Uit ervaring weet ik dat het bijvoorbeeld beter is om het tekenspullen in de kast te laten liggen. Ik word er alleen maar chagrijniger van als iets niet lukt. 
 • Probeer een negatief denkbeeld om te zetten naar een positief denkbeeld. Elke situatie heeft namelijk een keerzijde. De uitdaging is om alles eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Denk bijvoorbeeld niet heel de tijd 'wat een rot dag,' want daarmee wordt de stemming er niet beter op. Het is veel beter om deze gedachtegang om te draaien naar 'deze dag verliep tot nu toe niet prettig, maar gelukkig kunnen er nog genoeg leuke dingen gebeuren.'
 • Probeer te accepteren dat niet alles naar wens verloopt. Ik heb daar zelf nog wel eens moeite mee. Ik leg mezelf altijd veel druk op, omdat ik het leven altijd zo 'perfect' mogelijk wil invullen. Het gevolg is dat ik ontzettend gefrustreerd ben als iets niet volgens plan gaat. 
 • Misschien helpt het om eens een aantal keren rustig in en uit te ademen. Volgens één van mijn boeken is dat een belangrijk onderdeel van mindfulness. Door de ademhaling te vertragen, wordt het lichaam meer ontspannen. 
 • Helpt dit allemaal niet? Stap dan op tijd het bed in. Daardoor komt een vervelende dag veel sneller ten einde. De volgende ochtend begint daardoor al een stuk beter. Is het niet heerlijk om eens goed uit te rusten?
Stiekem zou ik het heel fijn vinden als jullie ook een paar tips met mij kunnen delen. Zoals ik al zei kan het geen kwaad om eens een ander perspectief aan te nemen. Daarom heb ik de volgende vraag voor jullie: hoe zorgen jullie ervoor dat een slechtere dag positief ten einde komt? Let me know!

You Might Also Like

10 reacties

 1. Wat een goede tips. Als ik een slechte dag heb, dan probeer ik deze af te sluiten met iets waar ik enorm van hou. Lezen van een boek of artikel dat me blij maakt, mijn lievelingsgerecht, een stuk wandelen als het droog weer is, een leuke film kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ook bedankt voor de fijne tips! Ik word hier al helemaal vrolijk van, omdat ik zeker weet dat ik hier gebruik van ga maken op de momenten dat ik me wat slechter voel. Ik zie mezelf nu al erop uit trekken, haha.

   Verwijderen
 2. Fijne tips! Ik had net even een dip en ben gaan wandelen. In het park en heb even zitten lezen. Voel me een stukje beter :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat het alweer beter gaat! Een groene omgeving kan altijd helpen om weer even tot rust te komen. Daar moet ik zelf ook wat vaker aan gaan denken!

   Verwijderen
 3. Fijne tips. Yup, iedereen heeft hier weleens last van. Kunnen we er beter maar zo goed mogelijk mee omgaan :). Wel fijn dat het vaak de volgende dag gewoon weer voorbij is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vaak ga ik dan even lekker wandelen of knuffelen met de hond. En als alles dan toch echt tegenzit plof ik op de bank met een leuke serie of film met de gedachte 'morgen is er weer een dag'. Maar inmiddels ben ik wel gewend dat ik niet iedere dag productief kan zijn..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook altijd fijn om te knuffelen met dieren. Daardoor voel ik me direct een stuk rustiger :)

   Verwijderen
 5. Als ik geen zin heb in een dag en eigenlijk in bed of op de bank wil liggen helpt het me om me er juist tóch toe te zetten iets te gaan doen, en de dag met een fijne routine te beginnen.
  Als ik wéét dat ik een rotdag kan hebben omdat ik slecht heb geslapen / een examen heb / er iets vervelends gaat gebeuren, dan sta ik een half uurtje eerder op, was me heerlijk, maak me een beetje op, zorg voor een uitgebreid en goed ontbijt, en zorg dat ik even buiten ben geweest en bewogen heb.
  Dan sta je meteen wat positiever in de dag en ben je er klaar voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier moet ik echt een voorbeeld aan nemen. Dank je wel voor je tips! :)

   Verwijderen

Subscribe