Het leven als vegetariër (of eigenlijk pescotariër)

zaterdag, juli 09, 2016


De bovenstaande foto heb ik niet zelf gemaakt.

Laatst realiseerde ik me dat ik al ruim zes jaar geen vlees meer eet. Nog steeds voel ik me gelukkig bij de keuze die ik toen heb gemaakt. Toch is het niet altijd even makkelijk om te leven als vegetariër. Mensen hebben bijvoorbeeld altijd een oordeel klaar liggen en vinden het (vrijwel) altijd nodig om je te onderwerpen aan een brandend vragenvuur. Vooral als ze er ook nog achter komen dat je met regelmaat vis eet. Er is weinig begrip voor deze moeilijke keuze en dat vind ik best spijtig. Bij vegetarisch eten komt namelijk een hoop kijken. Daarom deel ik graag mijn ervaringen wat betreft dit onderwerp. 

Ongeveer zeven jaar geleden kreeg ik in de gaten hoe dieren werden gehouden voor de menselijke consumptie. Met tranen in mijn ogen keek ik naar vogels die op elkaar gepropt zaten in een te klein hokje. Ronduit verschrikkelijk! Deze afbeeldingen hebben hierna weken door mijn hoofd gespookt. Het was dan ook niet zo vreemd dat ik uiteindelijk besloot te stoppen met het eten van dieren. Achteraf gezien had ik me daar iets beter in moeten verdiepen. 

Het missen van belangrijke voedingsstoffen
Voor vegetariërs is het ontzettend belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. In vlees zitten namelijk allerlei vitamines en mineralen die niet mogen ontbreken uit ons normale voedingspatroon. Bij een te kort aan deze voedingsstoffen wordt bijvoorbeeld ons immuunsysteem een stuk zwakker. Het gevolg is dat het lichaam meer vatbaar wordt voor virussen. Daar had ik zelf nooit bij stil gestaan. Pas na vier jaar werd ik me meer bewust van mijn gezondheid. Die was namelijk waardeloos! Ik was doorlopend verkouden en ik werd vaak te grazen genomen door de griep. Daarnaast had ik het altijd koud en liep ik nog te bibberen op een zomerse dag.

Verder gaan als pescotariër
Om mijn weerstand op te bouwen besloot ik, met pijn in mijn hart, weer vis te gaan eten. Vis is namelijk rijk aan voedingsstoffen die een vegetariër (over het algemeen) misloopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Omega 3 of de vitamine B12. Toch heb ik veel moeite gehad met deze beslissing. Vissen worden vaak gekweekt en leven daardoor onder gelijke omstandigheden als de dieren in de bio-industrie. Uiteindelijk heb ik me daar overheen moeten zetten om te denken aan mijn gezondheid. Met veel tegenzin nam ik toen de eerste happen uit een broodje gerookte zalm. Na afloop voelde ik me daar ontzettend rot over. 

Tegenwoordig probeer ik niet te veel over dit onderwerp na te denken. Ik vind het heel vervelend om dieren te moeten eten, maar toch blijf ik het wel doen. Door het eten van vis voel ik me namelijk stukken gezonder. 

Nog een aantal aandachtspunten
Na zes jaar moet ik er nog steeds op toezien dat ik genoeg voedingsstoffen binnen krijg. Zo kan ik snel een te kort aan calcium, eiwitten en ijzer oplopen (naast de boven genoemde voedingsstoffen). Vegetariër zijn vraagt dus om behoorlijk wat tijd en aandacht. Er zitten een hoop voor- en nadelen aan. Gelukkig wordt vegetarisch leven steeds makkelijker doordat de maatschappij er steeds bewuster mee omgaat. Zo zijn er tegenwoordig veel vleesvervangers op de markt die de gevraagde voedingsstoffen bevatten. Een paar jaar geleden was dat nog zeldzaam. Verder probeer ik zoveel mogelijk zuivelproducten te nuttigen (zoals kaas en kwark), evenals groenten en fruit. Noten eet ik ook met enige regelmaat, omdat deze ook allerlei gezonde voedingsstoffen bevatten.  

'Vind je het erg als ik vlees eet?'
Er zijn tal van opmerkingen waar ik doodmoe van kan worden (waaronder ook de bovenstaande opmerking). Ik merk dat ik er steeds minder trek in krijg om mezelf te verdedigen. Het onderwerp kap ik daardoor vrij snel af. Dat vind ik zonde, want ik word er juist gelukkig van om vegetarisch te leven. Vandaar ook het besluit om hier een artikel over te schrijven. 

Jullie mogen hier gerust vertellen waarom je wel of geen vegetariër wilt zijn. Wees ook niet bang om vragen te stellen! 

You Might Also Like

6 reacties

 1. leuk en mooi geschreven! Ik ga binnenkort op mezelf wonen
  met een studie genootje , zij is ook pescotarier.
  Ik denk wel dat je door geen vlees te eten ook veel creatiever
  kan worden met koken, met dingen bedenken. ik ken zoveel
  heerlijke en speciale vegetarische gerechten.

  liefs joelle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat klopt inderdaad! Je bedenkt veel meer creatieve oplossingen, omdat je geen vlees eet. Dat maakt het ook echt heel erg leuk! Veel plezier alvast!

   Verwijderen
 2. Mensen die altijd een oordeel klaar hebben vind ik zo vervelend.. Iedereen mag toch doen waar hij of zij zich goed bij voelt? Zolang je een ander er maar niet mee lastig valt.

  BeantwoordenVerwijderen

Subscribe