Let's talk about books #1

donderdag, juni 30, 2016


Laatst raakte ik de weg kwijt in een boekenwinkel. Het gevolg was dat ik pas twee uur later de weg naar de uitgang terug vond. Er stonden zoveel titels die vroegen om gekocht te worden! Ik vind het nog steeds jammer dat ik niet alles kon meenemen. Anders had ik het zeker gedaan, want ik ben gek op boeken. Boeken openen (voor mij) namelijk een compleet nieuwe wereld. En dat zijn avonturen die ik niet graag aan me voorbij laat gaan! Bij deze deel ik drie Engelse boeken die me (tot nu toe) het meest hebben geraakt.

 • All the Light We Cannot See
  Maanden geleden kwam ik voor de eerste keer in aanraking met dit boek van Anthony Doerr. Nog steeds ben ik diep onder de indruk. De Nederlandse omschrijving van het boek:

  De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuur Historisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is, bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. Ondertussen groeit de Duitse Werner Pfenning op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen. 

  Waarom ik onder de indruk ben van dit boek: om een duizend redenen! Allereerst zit er heel veel zorg en aandacht in dit boek. Over elke zin is lang nagedacht voordat het op papier verscheen. Er zit ontzettend veel diepgang in de kleinere details en daardoor komen beschrijvingen echt tot leven. Ten tweede komen twee totaal verschillende verhaallijnen zo ontzettend mooi samen. Het verhaal grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. Heel bijzonder! Ik kan uren door praten over dit boek, maar eigenlijk moet je dit boek gewoon gaan lezen.

 • Two Brothers
  Ben Elton is één van mijn favoriete schrijvers en dat is niet voor niets. Bij dit boek heb ik meerdere tranen gelaten, want het verhaal is hartverscheurend. Bij deze deel ik de Engelse omschrijving van het boek, want zover ik weet is er geen Nederlandse editie te verkrijgen:

  Berlin 1920. Two babies are born. Two brothers. United and indivisible, sharing everything. Twins in all but blood. As Germany marches into its Nazi Armageddon, the ties of family, friendship and love are tested to the very limits of endurance. And the brothers are faced with an unimaginable choice.. Which one of them will survive?

  Waarom ik onder de indruk ben van dit boek: ik heb al meerdere boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen, maar nooit één zoals dit boek. Dit verhaal speelt zich af voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Daardoor werd ik me heel erg bewust van de nachtmerrie die zich destijds aan het ontwikkelen was. Ik werd weer even op de feiten gewezen. Natuurlijk is een groot deel van het verhaal fictie, maar er zit overduidelijk een kern van waarheid in. Die waarheid is diep ontroerend. Nooit eerder heb ik zo met alle personages mee geleefd.

 • The Book Thief
  Dit pareltje is geschreven door Markus Zusak. Wereldwijd is dit boek een ongelofelijk succes geweest (en terecht). Hierbij de Nederlandse omschrijving van het boek: 

  Nazi-Duitsland, 1939. Liesel is negen jaar oud wanneer zij en haar broertje Werner naar een pleeggezin worden gebracht. Werner sterft onderweg en Liesel komt alleen aan bij het oudere echtpaar Hubermann. Als ze bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken en woorden. Liesel leert met hulp van haar pleegvader lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden...

  Waarom ik onder de indruk ben van dit boek: dit verhaal wordt genavigeerd door de dood. Dat vond ik eerst een heel kwellend en een vervelend idee, maar daar ben ik later volledig op terug gekomen. Het is een heel bijzonder uitgangspunt voor dit verhaal. Het past zo goed! Ook bij dit boek heb ik meerdere traantjes gelaten. 

Zijn jullie bekend met deze boeken? En wat zijn boeken die jullie hebben geraakt? 

You Might Also Like

4 reacties

 1. Ik ben net als jij een klein beetje verslaafd aan boeken kopen. Het laatste boek dat je opnoemt wil ik ook nog eens lezen. Ik ben daar straks 2 keer in de zelfde boekwinkel geweest. Na lang nadenken heb ik uiteindelijk toch maar een paar boeken gekocht.
  ps: dankjewel om mijn blogje te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, heel graag gedaan! Ik kom nog zeker vaker langs.

   Ik kan nooit stoppen met het kopen van boeken. Elke keer probeer ik het weer, maar tot nu toe zijn al mijn pogingen mislukt. Er zijn zoveel mooie boeken! The Book Thief is echt één van de beste aankopen die ik ooit heb gedaan. Verder herken ik mezelf hier een beetje in. Ik loop ook altijd meerdere keren een boekenwinkel in. Zo herkenbaar! Welke boeken heb je gekocht?

   Verwijderen
 2. Ik ben dol op boeken! The Book Thief wil ik nog heel graag lezen; ben ik heel benieuwd naar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boeken zijn zo fijn! The Book Thief is echt een aanwinst voor elke boekenkast.

   Verwijderen

Subscribe